Jdi na obsah Jdi na menu
 


>zpět<

Vznik příjmení VALENA a jeho psaní v čase

   Při rodopisném bádání se často zamýšlíme nad tím, jak a kde vůbec naše příjmení vzniklo. Já jsem i položil také tuto otázku, jak je to s původem našeho rodového příjmení VALENA, které není tak obvyklým příjmením.

   Dle údajů Ministerstva vnitra žilo v ČR 152 mužů s příjmením Valena a 162 žen s tímto příjmením, což není mnoho.

Vznik příjmení Valena

Příjmení VALENA je pravděpodobně odvozeno od Valenty či Valentina. Od těchto příjmení je odvozeno spousta dalších, např. Vala, Valas, Valčík, Valda, Valeček, Valek, Valeček, Valencík, Valeník, Valentini, Valech, Valeš, Valeška, Vališ, Valoušek, Valta a mnoho dalších.

      Příjmení Valenta bylo odvozeno od jména křestního a pro zajímavost uvádíme, že řada variant odvozených od jména Valenta díky česko-německému prostředí nezačíná písmenem „V“, ale písmenem „F“. Uveďme si to na příkladu u jména Václav. Ten je německy Wenzel. Čech slyší jednoznačně Vencl a stejně tak to pak i napíše. Oproti tomu však Němec si to přečte jako Fencl (české „vé“ je v němčině „ef“, neboli „fau“) a tak může vzniknout další příjmení. Základní jméno, ze kterého bylo příjmení Valenta a další odvozeny je latinské Valentinus. To je vytvořeno z latinského valens, v překladu jako silný, statný, zdravý ve smyslu fyzickém a v přeneseném pak mocný, vlivný, vynikající.

           Jen jako zajímavost můžeme v souvislosti se záměnou písmen „v“ a „f“ v českoněmeckém prostředí uvést úvahu, jak je to s nemocí nazývanou ve staročeštině nemocí padoucí neboli „nemocí sv. Valentýna“ čili padoucnicí, neboli epilepsií. Zde došlo patrně k připodobnění Valentina („v“ jako „fau“) k německému slovesu fallen = padati, protože při epileptickém záchvatu nemocný obvykle v křeči upadne na zem.

 

 

Psaní příjmení Valena v čase

Jak se měnili lidé s dobou, tak se samozřejmě měnilo v průběhu staletí i písmo. Také se měnil způsob a styl psaní příjmení. Zde je ukázka, jak se psalo příjmení VALENA od roku 1580 až do roku 1913. Nejstarší zápis našeho příjmení je tedy více než 420 let starý.  
 

v roce 1580

Obrazek

v roce 1642

Obrazek

 

kolem roku 1679:

Obrazek

 

v roce 1725:    

Obrazek

v roce 1743:

Obrazek

v roce 1816:

Obrazek

  v roce1899:

Obrazek

v roce 1913:

Obrazek