Jdi na obsah Jdi na menu
 


>zpět<

Zajímavosti k rodu Valena

Tato sekce se bude věnovat všem zajímavostem, které se vztahují k našemu rodu. Mohou se tu objevovat příběhy, obrázky či jiné zajímavé záležitosti z historie či současnosti týkající se našeho rodu.

 


 

Valenův most

V jedné malé vsi na Žďársku jménem Herálec se nachází jedna zajímavá stavba nesoucí název našeho rodu. Jedná se o tzv. VALENŮV MOST. Kamenný most je z roku 1856 klenutý ze tří oblouků spojující českou a moravskou část obce.

 

Náhrobek z Říma-Alphonso VALENA(1582-1642)

Od pana Tomáše Valeny z Mnichova jsme získali obrázek náhrobku z kostela st.Prassede v Římě, kde je pochován Alphonso Valena(1582-13.7.1642)-občan města Říma. Jedná se zatím o nejstaršího nositele našeho příjmení VALENA. 

>klikni zde-ukázka náhrobku<

 

 

Pamětní list střetnutí Valenů

Dne 8.září 2001 se uskutečnilo první setkání potomků rodu Valenů tzv. "tučapské větve", což jsou potomci od Jana Valeny.

>zde<

 

Náhrobky rodiny Valenových ze hřbitova v Herálci

Z Herálce na Žďársku pochází dosud neznámá větev rodu Valena. Podařilo se mi sehnat fotografie dvou náhrobních kamenů z místního hřbitova v Herálci.

>zde<

Josef VALENA na pamětní desce obětem I.sv.války vTelči

Na jedné ze dvou pamětních desek obětem první světové války v předsíni farního kostela sv.Jakuba v Telči je uvedeno jméno Josef VALENA. Narodil se v Telči roku 1892 a byl povoláním svobodný učitel ve Studené. Za války byl u 81.pěšího pluku. Zemřel na následky zranění v Rusku roku 1915.

Celkem je na těchto pamětních deskách zaznamenáno 85 mužů narozených přímo v Telči nebo v obcích farnosti Telč, kteří se stali obětí I.sv.války. Obě desky byly vyrobeny roku 1922.

>zde<